Benvolguts/des, L’any 2000 les Nacions Unides van aprovar l’anomenada Declaració del Mil·leni en què es descrivien vuit objectius de desenvolupament,...
Grups de Diàleg Interreligiós i Interconviccional
GRUPS DE DIÀLEG INTERRELIGIÓS I INTERCONVICCIONAL (GDI)
QUÈ SÓN ELS GRUPS DE DIÀLEG (GDI)
Els Grups de Diàleg Interreligiós (GDI) són espais de trobada on persones vinculades diverses creences i conviccions d’un territori concret es reuneixen amb la finalitat de posar en valor i visibilitzar el pluralisme religiós a la ciutat, defensar el dret a la llibertat religiosa, de pensament i de consciència, trencar prejudicis entre tradicions i millorar la cohesió social del territori. Els objectius dels GDI són: fomentar el coneixement mutu, dialogar entre confessions i creences, establir aliances i projectes comuns al territori, i donar-se a conèixer a la resta de la ciutadania.
Objectius d’un grup de diàleg:
- Promoció del diàleg entre creences i conviccions, a partir de temes comuns i aprofundir en els continguts profunds i més importants de cada religió (essencials i definidors i no auxiliars).
- Valorar conjuntament el fet religiós com un fet humà i social, com una dimensió fonamental de les persones i dels pobles (dimensió espiritual i transcendent) i que té funcions socials d’integració i de canvi.
- Manteniment i aprofundiment del diàleg entre comunitats religioses i organitzacions veïnals i entitats de la societat civil.
- Presentació de la diversitat religiosa i del diàleg al barri
- Visibilitzar positivament i normalitzar el fet religiós i espiritual en el barri.
- Donar a conèixer la diversitat religiosa i espiritual del barri a les escoles i entitats civils del barri i col·laborar amb elles en tot allò comú i humà que els uneix.
- Procurar que les comunitats religioses i espirituals coneguin i, si s’escau, participin en la rica vida associativa, cultural i social del barri.
- Elaborar conjuntament articles per la premsa, per revistes o manifestos que expressin un posicionament comú sobre alguna temàtica actual de la societat que es consideri convenient aportar l’opinió del grup.
- Organitzar conjuntament amb altres entitats civils i escoles del barri, algun acte, taula rodona, xerrada, o celebració oberta a tothom.
ELS GRUPS DE DIÀLEG (GDI)
- Grup Inicial
- Grup de Treball Dones i Espiritualitat
- Grup Audir Jove
- Grup Crisi Climàtica i Espiritualitat
- Grup Religions i Espiritualitat
[/cmsmasters_toggle]
Actualment altres grups a Catalunya són:
- Grup de diàleg interreligiós i interconviccional de Salt.
- Grup de diàleg interreligiós i interconviccional de Sant Adrià del Besós.
- Grup de diàleg interreligiós i interconviccional de Vilafranca del Penedès.
- Grup de diàleg interreligiós i interconviccional de Vilanova i la Geltrú.
- Grup de diàleg interreligiós de Reus
- Grup de diàleg interreligiós i interconviccional de Tortosa
La Xarxa Catalana d’Entitats de Diàleg Interreligiós, creada per l’AUDIR, aplega les iniciatives de divuit entitats i grups interreligiosos estables de l’àrea territorial de llengua catalana que, a banda d’haver-hi grups a diverses ciutats del Principat, València, Alacant, i Mallorca també n’hi ha al Roselló i Andorra.
Agrupa iniciatives que reuneixen persones de, com a mínim, dues confessions religioses diferents i que tenen com a objectiu principal la pràctica i la difusió del diàleg entre les diverses confessions religioses. Valora decididament altres iniciatives de diàleg interreligiós promogudes individualment per alguna de les diferents tradicions religioses o espirituals, per entitats cíviques o per administracions públiques.
Convoca dues reunions plenàries anuals (una per semestre) dels representants de tots els grups o entitats membres, dues reunions de la Comissió Permanent i un Parlament Català de les Religions cada dos anys.
Des dels seus inicis, l’AUDIR n’ha assumit, per consens, la coordinació, servei des d’on impulsa i promou la constitució i consolidació de nous grups o plataformes interreligioses que afavoreixin la comunicació, l’intercanvi d’informació, de bones pràctiques i d’ofertes de formació per al diàleg interreligiós.
La Xarxa està connectada, a nivell internacional, amb la “Xarxa de Ciutats Associades al Consell del Parlament de les Religions del Món”. Les activitats i bones pràctiques de la Xarxa són presentades i divulgades a través dels mitjans de comunicació generals i específics, especialment a través de la revista de diàleg interreligiós Dialogal, la web d’AUDIR (www.audir.org) i les altres webs de les entitats de la Xarxa
- Associació Amics de la UNESCO Lleida
- Amities Interreligieuses du Roussillon
- AUDIR
- Centre Ecumènic de Catalunya
- Centre d’Estudi de les Tradicions Religioses
- Grup d´Andorra
- Càtedra de les tres religiones – Universitat de València
- Diàleg Interreligiós Monàstic (DIM)
- CREA Universitat de Barcelona
- La Xarxa i el grup de diàleg interreligiós de Manresa
- Associació de Diàleg Interreligiós de Sabadell
- Mesa interreligiosa de Alicante
- Vivarium Gerisena
- Grup de diàleg de Vic
- Fòrum de diàleg de l’Hospitalet de Llobregat
- Grup de diàleg interreligiós de Mallorca
- Carmel Ecumènic Interreligiós de Badalona
- Xarxa Interreligiosa Per la Pau
- Grup diàleg interreligiós de Tarragona
Grups observadors a la Xarxa
- Terrassa. Grup de Diàleg Interreligiós
GDI DE CATALUNYA
Els GDI de Catalunya estan destiants i orientats a aprofundir i dialogar sobre els continguts esencials de cada religió, a construir relacions i ponts de diàleg entre diferents comunitats, entitats religioses i conviccionals. També son grups on es reflexiona sobre el sentit que cada religió dóna a la vida i els seus valors. Són grups on s’aprèn a valorar conjuntament el fet religiós com un fet humà i social, com una dimensió fonamental de les persones i dels pobles.
Actualment els GDI presents a Catalunya són: