Home Parlament de les Religions

Parlament de les Religions

Els Parlaments de les Religions són espais que conviden a totes les persones de fe, esperit i bona voluntat a trobar-se des de l’àmplia i rica diversitat de les tradicions religioses i espirituals del món. Són dies que conviden a l’escolta i a l’acolliment des d’un cor i una ment oberts, a dialogar per la comprensió mútua, a reflexionar sobre els problemes candents amb què el món s’ha d’enfrontar i a comprometre’s a descobrir nous camins per a la pau.

Els qui hi participen cerquen la necessitat, conveniència i  urgència del diàleg interreligiós com a eina d’entesa i pacificació en el món d’avui.

Aquest diàleg interreligiós pot tenir, almenys, un triple sentit:

  1. En un món on la diversitat religiosa creix i es fa cada vegada més visible, sorgeix la necessitat d’explorar vies de comunicació entre les diverses tradicions religioses. Només des de la comunicació i la confiança es pot materialitzar la comprensió, el respecte i l’harmonia entre les comunitats religioses, tant a nivell local com a escala global.
  2. En un món que desitja i busca la pau, la justícia i la sostenibilitat, les religions poden aportar molt enriquiment en termes d’inspiració de respostes creatives i de mobilització de voluntats. Les tradicions religioses comparteixen uns valors de gran valua que cal necessàriament reforçar i posar en pràctica a través del diàleg i la cooperació.
  3. En un món sovint presidit per la desorientació i fins i tot per la tristesa, el diàleg interreligiós permet, de manera indirecta però ineluctable, aprofundir en les arrels espirituals de cadascú, en la pròpia tradició i en el propi procés personal. Al mateix temps, aporta els beneficis innegables del coneixement d’altres tradicions religioses.

La celebració dels parlaments no pretenen la creació d’una religió única, la qual cosa suposaria la dissolució del diàleg mateix. Des del respecte a priori de totes les identitats religioses, i sense cap voluntat proselitista, el diàleg dels Parlaments té com a eixos centrals l’escolta receptiva i el testimoni honest, una trobada en la profunditat i la riquesa de la vida religiosa de la humanitat.

PARLAMENT CATALÀ DE LES RELIGIONS

Celebrat en l’àmbit territorial de llengua catalana, és una jornada oberta a la participació de tota la ciutadania i orientada a afavorir, no només l’intercanvi entre les tradicions religioses i cosmovisions laiques, sinó especialment la pedagogia del diàleg entre les religions orientada a una cultura de la pau i de la convivència.

S’inspira en el model d’una jornada al IV Parlament de les Religions del Món, celebrat a Barcelona el 2004 en el marc del Fòrum de les Cultures. Així, doncs, combina pràctiques religioses i espirituals, actuacions artístiques, exposicions, taules rodones, conferències i tallers, garantint la diversitat religiosa i cultural, la qualitat i l’equilibri de gènere entre ponents i l’originalitat i creativitat en la modalitat de presentacions de les activitats.

És convocat per la Xarxa Catalana d’Entitats de Diàleg amb la coordinació de l’AUDIR. Cada edició gira entorn d’un tema central i es celebra a un lloc diferent de la geografia catalana.

Edicions del Parlament Català de les Religions:

1r: Barcelona: 29 de maig de 2005. Tema central: «Per què les religions al s. XXI? «El fet religiós i espiritual a debat en una societat plural». Clicar aquí

2n: Manresa: 28 de maig de 2006. Tema central: «Aportació del cristianisme al procés d´humanització». Clicar aquí

3r: Alacant: 12 i 13 de maig de 2007. Tema central: «Cuidar la terra, abraçar la vida». Clicar aquí

4rt: Lleida: 14 juny de 2009. Tema central:»Espiritualitat, dona i societat». Clicar aquí

5è: Perpinyà: 18 i 19 de juny. Tema central: «Religions i Modernitat» Clicar aquí

6è: Girona: 17 d´octubre de 2015. Tema central: «Signes dels temps. Temps de símbols». Clicar aquí

7è: Mallorca: 29, 30 i 31 de març de 2019. Tema central: «Referents espirituals per al diàleg interreligiós a la Mediterrània». Clicar aquí

PARLAMENT DE LES RELIGIONS DEL MÓN clica aquí

El Parlament de les Religions del Món és la trobada interreligiosa periòdica més multitudinària i diversa del món. Cada cinc o sis anys reuneix prop de 8.000 persones d’arreu del món i de totes les tradicions religioses. Les successives edicions són convocades pel Consell per a un Parlament de les Religions del Món (Council for a Parliament of the World’s Religions, CPWR), amb seu a Chicago.

1r: Ciutat de Chicago, 1893 Clicar aquí

2n: Ciutat de Chicago, 1993 Clicar aquí

3r: Ciudad del Cabo, 1999 Clicar aquí

4r: Barcelona, 2004 Clicar aquí

5è: Monterrey, Mèxic: 2007 Clicar aquí

6è: Melbourne, 2009 Clicar aquí

7è: Toronto, 2018 Clicar aquí