La Xarxa Catalana d’Entitats de Diàleg Interreligiós (XCEDI), formada per una vintena d’entitats que promouen el diàleg interreligiós i coordinada per AUDIR, presenta públicament el seu Manifest sobre violència de gènere i religions.
Dijous 27 d’octubre de 2022, a les 18:30 hores, a la seu d’AUDIR (C/ Lledó, 11, 1r, Barcelona) i en línia omplint aquest formulari.
L’acte comptarà amb les intervencions de Lena de Bottom, del grup de diàleg interreligiós del CREA – UB; Samia Selmani, presidenta de les Amitiés Interreligieuses de Roussillon (Perpinyà); Gloria Vallejo, de la Mesa Interreligiosa de Alicante; Maria Martínez, del Grup de Diàleg Interreligiós del Fòrum de l’Hospitalet i Lourdes Perramón, Superiora General de les Germanes Oblates, congregació religiosa catòlica femenina present a quinze països i que destaca pel seu compromís solidari amb dones víctimes de la prostitució.
El Manifest és el resultat d’un procés participatiu de base que va tenir el seu punt àlgid a la 3ª Jornada de Formació Interreligiosa de la XCEDI, realitzada a Barcelona el 27 de novembre de 2021. Prèviament, durant diversos mesos, els diferents grups i entitats membres de la XCEDI van debatre uns materials de formació sobre el tema i van compartir els resultats durant la Jornada. Com a conclusió final es va decidir elaborar i consensuar el document conjunt que ara es presenta com a Manifest. És una declaració que s’ofereix al conjunt de la ciutadania i que les entitats membres presentaran i treballaran als seus territoris. La primera presentació pública és la de Barcelona.
El procés participatiu en si mateix ha estat una experiència molt positiva de comunicació plena entre diferents creences i conviccions i entre diferents sensibilitats territorials. El Manifest palesa la importància cabdal del paper de les tradicions religioses per combatre la violència de gènere i mostra el rebuig unànime “del masclisme que sotmet, violenta i devalua la dona” i la voluntat decidida de, ”sense renunciar a les nostres responsabilitats”, demanar “perdó a les víctimes per la nostra col·laboració.”
La part final del Manifest proposa un seguit de “mesures per a poder treballar decididament la prevenció i erradicació de la violència de gènere”.
Podeu consultar el Manifest sobre violència de gènere i religions i el programa de l’acte de la seva Presentació.
Actualment AUDIR té un grup de treball sobre dones i religions que dinamitzen Montse Castellà i Cristina Monteys i durant més de 15 anys va tenir un grup de diàleg interreligiós de dones i espiritualitat. Recentment ha publicat diversos materials sobre dones, feminismes i espiritualitats als quals podeu accedir aquí.
Contacte: r.martinez@audir.org / 629141284