Xarxa Catalana d’Entitats
Podeu visitar la nova web de la Xarxa Catalana d’Entitats en el següent enllaç: https://xcedi.wordpress.com/
Després d’uns anys d’experiència en la promoció del diàleg interreligiós a través de la creació, animació i coordinació de grups de base interreligiosos en diferents llocs del país, i de l’oportunitat única que va suposar el IV Parlament de les Religions del Món per connectar i generar noves relacions amb altres grups afins, l’any 2005 es va iniciar el procés constitutiu d’una Xarxa Catalana d’Entitats de Diàleg Interreligiós, coordinat per l’AUDIR.
Aquesta Xarxa abasta l’àmbit territorial de parla catalana, incloent les iniciatives interreligioses de ciutats com Barcelona, Tarragona, Lleida, Girona, Perpinyà, València, Alacant, Mallorca i Andorra.
Actualment, l’AUDIR és responsable de la coordinació de la Xarxa que agrupa 19 entitats de tota l’àrea geogràfica de cultura catalana.
Els grups o entitats de diàleg interreligiós membres de la Xarxa Catalana apleguen amb regularitat creients de referència o representants de les diverses tradicions religioses i espirituals. Aquests grups possibiliten el diàleg entre les tradicions religioses, la informació i el coneixement mutus en els àmbits de la construcció d’una cultura de pau i de convivència.
Aquest tipus de grups i plataformes, que generalment provenen de la societat civil o en alguns casos promogudes per administracions publiques, s’han mostrat com a iniciatives especialment eficaces per prevenir i gestionar conflictes entre comunitats amb identitats religioses i culturals diverses, i entre aquestes i la resta de la ciutadania. Així, per exemple, han fet possible, amb la seva mediació, una millor integració de la immigració o l’establiment de nous llocs de culte amb l’acceptació i la col·laboració de les diverses comunitats religioses presents en el municipi, de les associacions de veïns i dels governs municipals. També cal remarcar com, a través de la Xarxa, s’han reforçat els vincles i la comunicació entre les entitats afins, creant una dinàmica de participació. S’ha dedicat una atenció especial a la creació de relacions entre persones de referència de les entitats en l’àmbit de lideratge i de formació.
La Xarxa està connectada, a nivell internacional, amb la Xarxa de Ciutats Associades del Council for a Parliament of World’s Religions (Partner Cities Network).
L’AUDIR, que és la fundadora d’aquesta Xarxa:
- N´assumeixi la coordinació des dels seus inicis.
- Impulsa la consolidació i les bones relacions entre de les entitats que en formen part.
- Promou el seu creixement amb l’adhesió de nous grups.
- Fomenta la participació i l’intercanvi de bones pràctiques.
- Estimula la gestió de projectes conjunts, entre els quals destaca la preparació i organització regular del Parlament Català de les Religions i de les Jornades Interreligioses de Reflexió cada 4 anys.
Grups de la Xarxa Catalana d’Entitats de Diàleg Interreligiós:
- Associació Amics de la UNESCO Lleida
- Amities Interreligieuses du Roussillon
- AUDIR
- Centre Ecumènic de Catalunya
- Centre d’Estudi de les Tradicions Religioses /CETR)
- Grup Comissió Nacional Andorrana
- CREA. Grup de diàleg interreligiós de la Universitat de Barcelona
- Associació Sociocultural Xarxa de Manresa i Grup de Diàleg Interreligiós de Manresa
- Associació de Diàleg Interreligiós de Sabadell
- Mesa interreligiosa de Alicante (MIA)
- Vivarium Gerisena
- Fòrum de diàleg de l’Hospitalet de Llobregat
- Grup de diàleg interreligiós de Mallorca
- Carmel Ecumènic Interreligiós de Badalona (CEIB)
- Xarxa Interreligiosa per la Pau (XEIC)
Activitats habituals de la Xarxa Catalana
- Celebrar el Parlament Català de les Religions cada 4 anys.
- Celebrar la Jornada Interreligiosa cada 4 anys.
- Dur a terme l´Assemblea de la Xarxa anual.
- Tenir una reunió anual de la Comissió Permanent.