ORIGEN

Arrel de l’acte públic Diversitat religiosa i final de la vida: Cerimònies de la mort i el dol a les diverses tradicions, que va tenir lloc al Centre de Lectura de Reus el 28 de febrer de 2019 i va aplegar a persones de diferents creences religioses i conviccions no religioses, va sorgir la possibilitat de crear un grup de diàleg interreligiós i interconviccional a la ciutat de Reus, que donés resposta a la necessitat de diàleg entre les diferents creences i conviccions presents a la ciutat.

Des d’aleshores, el Grup de Diàleg Interreligiós i Interconviccional de Reus no ha parat de créixer, tant internament –cohesionant-se com a grup, compartint diàlegs fecunds, establint un pont entre diferents comunitats– com externament –oferint a la ciutat un espai de trobada en el qual les diferents maneres de veure i entendre el món poguessin conèixer-se millor mútuament, regalant activitats en les quals es posa de manifest que la diversitat és una riquesa, etc.–.

EQUIP COORDINADOR

La primera coordinadora del grup fou M. Assumpta Domènech, que més endavant va passar a fer tàndem amb Arnau Oliveres. A ells dos s’hi va sumar Meriem Ould Otmane, que actualment també forma part de l’equip coordinador.

QUINES TRADICIONS RELIGIOSES I CONVICCIONS NO RELIGIOSES SÓN PRESENTS AL GRUP?

  • L’església anglicana
  • L’església evangèlica metodista presbiteriana
  • L’església catòlica
  • La fe bahà’í
  • L’islam sunnita
  • L’islam sufí
  • L’espiritualitat no religiosa
  • Les conviccions humanistes
Sessió de diàleg del GDI de Reus (nov. 2021)

METODOLOGIA

El grup acostuma a reunir-se de mensualment. Generalment, ho fa al Centre Cívic Llevant. De manera puntual, però, realitza les seves activitats i diàlegs en alguna de les seus dels participants del grup.

QUINES ACTIVITATS REALITZA O HA REALITZAT EL GDI DE REUS?

El GDI de Reus realitza diferents tipus d’activitats:

  1. Formació, amb l’objectiu de conèixer més a fons les diferents tradicions religioses i les conviccions no religioses, el mapa de la diversitat conviccional, etc.
  2. Diàlegs, que sovint són oberts a tothom, en els quals es tracten temes d’interès que són abordats des dels diferents punts de vista.
  3. Activitats adreçades a la ciutadania de Reus (organització de conferències, participació en actes que tenen lloc al municipi, aparició als mitjans de comunicació, etc.)
  4. Visites als diferents centres de culte del municipi.

DÍPTIC INFORMATIU

El GDI de Reus disposa d’un díptic informatiu. Aquí en teniu una versió digitalitzada:

XARXES SOCIALS

Podeu seguir el GDI de Reus a Facebook i a Instagram

APARICIONS ALS MITJANS DE COMUNICACIÓ

El GDI de Reus ha aparegut als mitjans de comunicació en diferents ocasions. Aquí teniu una selecció de les aparicions més destacades:

Diari de Tarragona, 11 de juliol de 2020:

https://www.diaridetarragona.com/reus/Un-grupo-de-dialogo-une-a-distintas-religiones-y-convicciones-20200711-0014.html

Diari Més Reus, 10 de juny de 2020:

https://www.diarimes.com/noticies/reus/2020/06/10/neix_cercle_religios_per_obrir_dialeg_entre_les_diferents_comunitats_83824_1092.html

Reus Digital, 12 d’agost de 2021

https://www.reusdigital.cat/noticia/86688/arnau-oliveres-espiritualitat-esta-moda

ACTIVITATS 2023:

I Jornades d’espiritualitat i mística de Reus

Aquí teniu els enregistraments de les ponències d’aquestes jornades:

ACTIVITATS 2022:

II cicle Les religions en diàleg

Durant l’any 2022 el grup ha donat continuat al cicle Les religions en diàleg, iniciat el 2021. Aquest s’han ofert sessions obertes de diàleg entorn als següents temes:

  1. La saviesa de les dones de diferents tradicions espirituals
  2. El diàleg entre religions i conviccions a Reus
  3. Espiritualitat i acció
  4. L’acompanyament espiritual

I Cicle d’ecologia profunda i espiritualitat de Reus

La tardor de 2022 el GDI de Reus ha ofert el I Cicle d’Ecologia Profunda i Espiritualitat.

Conferència de Jordi Pigem: Què aporten l’espiritualitat i les tradicions religioses al món d’avui?

El 19 de març de 2022 el GDI va convidar al filòsof Jordi Pigem a realitzar una ponència al Centre de Lectura. La conferència, Què aporten l’espiritualitat i les tradicions religioses al món d’avui, està enregistrada i es pot visualitzar a través d’aquest enllaç: https://www.youtube.com/watch?v=HkvTtEA42Ic&t=313s

ACTIVITATS 2021:

Cicle Les religions en diàleg

A finals de l’any 2021 el grup ha iniciat un cicle de diàlegs anomenat Les religions en diàleg, un cicle que està previst que s’allargui durant tot el 2022 i que, de moment, ha tractat els següents temes:

  1. El transcendent
  2. Una ètica global
  3. El dejuni
  4. La compassió com a alternativa a la deshumanització

ACTIVITATS 2020:

La força de l’espiritualitat en temps de covid

El 22 de setembre de 2020, en el marc de les Festes de Misericòrdia, va tenir lloc l’acte La força de l’espiritualitat en temps de covid, amb l’objectiu d’explicar com pot ajudar l’espiritualitat a fer front a la situació d’emergència generada arrel de la Covid-19.