Home Publicacions Llibres d’AUDIR

Llibres d’AUDIR

Image

Col·lecció Materials per al Diàleg Interreligiós

L’Associació UNESCO per al Diàleg Interreligós d’acord amb l’editorial Trotta va dirigir la col·lecció anomenada «Materials per al diàleg interreligiós» / «Materiales para el diálogo interreligioso».

Volums publicats:

Francesc Torradeflot (ed.), Diàleg entre religions. Textos fonamentals.

Alamah Muhammad Iqbal, La reconstrucció del pensament religiós a l’islam.

Hans Küng (ed.), Reivindicació d’una ètica mundial.


La reconstrucció del pensament religiós a l’islam

Alamah Muhammad Iqbal, Trotta, Madrid, 2002
172 pàg., 11 euros.

La reconstrucció del pensament religiós a l’islam és una obra fonamental del reformisme islàmic de la primera meitat del segle XX. És potser el primer gran intent dins del món islàmic de pensar a fons i sense prejudicis els reptes plantejats per la modernitat occidental, i tot plegat sense trair la pròpia tradició de l’islam i les seves fonts.

El diàleg honest amb la filosofia, la psicologia, la biologia i la física occidentals ocupa bona part de l’obra, i posa de relleu la sagacitat espiritual i intel·lectual de la tradició islàmica. Iqbal basteix un pont entre aquesta tradició i el pensament d’autors europeus com Bergson o Nietzsche. En aquest sentit, l’obra és el producte d’un procés legítim i autèntic d’interfecundació de cultures.

Menció especial mereix la conferència sobre el principi del moviment en l’estructura de l’islam, veritable tractat sobre la dimensió política de l’islam i una apologia de l’evolució permanent de la xara. Iqbal proporciona claus plenament vigents per a la fonamentació d’un islam obert al canvi i compromès amb la igualtat, la solidaritat i la llibertat.

En la seva recerca de la plena realització de l’ésser humà sota el guiatge de la revelació alcorànica, Iqbal aposta per un islam ensems místic, secular i raonable.

L’autor

Muhammad Iqbal (1876-1938) és poeta nacional del Pakistan —país que no va arribar a veure néixer—, jurista, filòsof i escriptor en anglès, urdu i persa. El seu ressò ha traspassat amb escreix l’àmbit del subcontinent indi per convertir-se en un dels referents de l’islam contemporani. President de la Lliga Musulmana i membre de la comissió que va redactar la constitució del que més tard seria l’estat paquistanès, la seva obra, impregnada de valors místics d’alè sufí, resulta imprescindible si es vol comprendre el veritable abast del procés de renovació del pensament islàmic modern.


Reivindicació d’una ètica mundial

Hans Küng (ed.), Trotta, Madrid, 2002
235 pàg., 18 euros.

ImageAquest llibre és un testimoni qualificat del debat al voltant del projecte d’una ètica mundial o global. És l’expressió del procés de recerca del possible consens ètic entre les diferents cultures i tradicions religioses. Aquest procés, que l’autor considera un «procés de conscienciació», té, en la seva persona i obra, un dels punts de referència imprescindibles i, sense cap mena de dubte, el més influent des de l’òrbita cultural occidental. La diversitat de reaccions davant la invitació de tan prestigiós amfitrió permet observar quins són els principals acords, matisos i desafiaments que suscita la proposta d’una ètica mundial orientada a la pau. Els comensals d’aquesta taula són personalitats reconegudes del món de la cultura i de la política, de cadascuna de les tradicions religioses abrahàmiques i de l’àmbit de les anomenades religions orientals. Entre els interlocutors figuren guanyadors del Premi Nobel, acadèmics, autoritats polítiques i religioses, responsables d’organitzacions internacionals de la societat civil i intergovernamentals així com artistes consagrats. Aquest elenc de personatges no deixa indiferent i la seva opinió té com a mínim el valor de comprometre’ls d’una o altra manera davant l’apressant desafiament de la convivència de la humanitat. El lector trobarà per tant un ventall multicolor de suggeriments que enriqueixen el debat sobre l’ètica comuna amb aportacions contextuals. L’obra és un pas important en l’intent de condimentar amb la més rica varietat d’amaniments un plat que Hans Küng ofereix a tota la humanitat en la seva diversitat de paladars.

Col·laboradors
Richard von Weizsäcker, Lev Kopelew, Mary Robinson, Helmut Schmidt, Martti Ahtisaari, Cornelio Sommaruga, Juan Somavia, Rigoberta Menchú, Carl Friedrich von Weizsäcker, Yehudi Menuhin, Teddy Kollek, Jonathan Magonet, André Chouraqui, Sigmund Sternberg, Elie Wiesel, René Samuel Sirat, Franz Köning, Konrad Raiser, Patriarca Bartolomeos I, George Carey, Joseph Bernardin, Paulo Evaristo Arns, Desmond Tutu, Hassan Bin Talal, Muhammad El-Ghazali, Hassan Hanafi, Mahmoud Zakzouk, Muhammad Talbi, Hajime Nakamura, Sulak Sivaraksa, L. M. Singhvi, Dileep Padgaonkar, Shu-Hsien Liu, Aung San Suu Kyi, K. K. von der Groeben.

Image

Francesc Torradeflot

Mística i diàleg interreligiós

Ed: Fragmenta Editorial

   
Image

Jordi Pigem i Francesc Torradeflot

El Somriure Diví

Ed: Icaria Editorial

 

 

 

Leave a Reply