Home Notícies Destacades NOTA D’AUDIR A PROPÒSIT DE L’ACTE TERRORISTA PERPETRAT A BARCELONA EL 17 D’AGOST DEL 2017

NOTA D’AUDIR A PROPÒSIT DE L’ACTE TERRORISTA PERPETRAT A BARCELONA EL 17 D’AGOST DEL 2017

NOTA D’AUDIR A PROPÒSIT DE L’ACTE TERRORISTA PERPETRAT A BARCELONA EL 17 D’AGOST DEL 2017

English     Français     Español

Davant dels tràgics fets esdevinguts a Barcelona ahir a les Rambles de Barcelona, volem manifestar la nostra solidaritat amb les víctimes i els seus familiars i expressar que,malgrat que arreu del món s’està instal·lant una dinàmica creixent de conflicte, odi i por, creiem que la millor manera de prevenir-la i de superar-la és la construcció constant, quotidiana i des de tots es àmbits d’una cultura del diàleg, de l’amor i de l’esperança. Totes les religions pateixen malauradament derives patològiques que no poden impedir que es reconegui que les intuïcions fonamentals de la immensa majoria de les grans tradicions religioses i espirituals i de les conviccions filosòfiques no religioses veneren i defensen amb determinació l’absolut de la vida i de l’amor i que, per això, són aliades incondicionals de la convivència, la cohesió social i la pau. Aquestes tradicions són un patrimoni divers i comú de la humanitat que és imprescindible per aconseguir la nostra supervivència no només com a societat democràtica sinó també com a espècie. No ens podem permetre el luxe de prescindir de les seves aportacions humanitzadores.

Per això des de l’Associació, inspirats en la cultura del diàleg i de la pau, que promou la UNESCO, creiem que és essencial, ara més que mai, que les nostres societats afavoreixin sinèrgicament l’educació en el diàleg, la tolerància i el coneixement i el respecte mutus i previnguin els prejudicis i els estereotips que alimenten l’odi a la diferència.

En aquest sentit lamentem les veus que, davant de fets tan malaurats, a les xarxes i en alguns mitjans de comunicació, tendeixen a identificar a uns terroristes amb una tradició o amb una comunitat religiosa. Confiem que les clares, contundents i necessàries declaracions que les diferents organitzacions musulmanes ja han anat publicant serveixin per desfer aquestes veus que aprofiten la desgràcia i el dolor de les víctimes per intentar aconseguir objectius socials i polítics que no tenen res a veure amb l’esperit humanista i inclusiu de les grans tradicions religioses, espirituals i conviccionals.

Creiem també que aquestes malaurades situacions són una oportunitat per a que totes les autoritats i personalitats religioses i espirituals de les diverses comunitats facin palès el seu rebuig a la violència, la seva autocrítica i el reconeixement i penediment públic pels errors i complicitats que hagin fet possible una certa ambigüitat o, fins i tot, una certa connivència amb situacions d’injustícia, explotació , opressió o violència. estem convençuts que el compromís ferm i decidit en la cultura del diàleg i de la pau que s’expressa en les diferents plataformes de diàleg interreligiós d’arreu del planeta es construeix sobre la correcció fraterna i la sanació comuna de les ferides del passat.

Tots junts podem edificar un món nou i diferent i ho hem de fer dia a dia des de la creativitat, la innovació social i el reconeixement dels valors de la diversitat i dels respecte i l’estima dels drets humans. No podem excloure ni prescindir de ningú.

Barcelona, 17 de agost de 2017