Apropar la diversitat religiosa a la ciutadania-La Nit de les Religions

Barcelona celebra ‘La Nit de les Religions’ per apropar la diversitat religiosa a la ciutadania

Quaranta comunitats i entitats de diferents tradicions religioses faran una jornada de portes obertes el 15 de setembre

La iniciativa va néixer a Berlín el 2012 i aquest és el tercer any que se celebra a la capital catalana

Barcelona acull per tercer any consecutiu ‘La Nit de les Religions’, es tracta d’una jornada de portes obertes on hi participaran quaranta comunitats i entitats de diverses tradicions: cristianes de diferents denominacions, musulmanes, jueves, budistes, bahá’ís, hindús i sikhs, entre d’altres.

La iniciativa, patrocinada per l’Ajuntament de Barcelona i l’Obra Social de «la Caixa», l’ha organitzat l’Associació UNESCO per al Diàleg Interreligiós i Interconviccional (AUDIR), a través del lideratge del seu grup de joves, i s’emmiralla en ‘La Nit de les Religions’ que des de fa sis anys se celebra a Berlín. En ambdós casos, l’objectiu és compartit: aproximar la ciutadania a les comunitats religioses perquè les coneguin més bé.

Cada entitat farà el dissabte 15 de setembre visites guiades, tallers, actuacions musicals i teatrals, conferències i degustacions de menjar típic, entre altres iniciatives.

L’acte inaugural tindrà lloc el mateix dissabte a les 12.00 h, a la sala Martí l’Humà (plaça del Rei, 1. Barcelona). En l’acte, que serà obert a la ciutadania, està previst que hi intervinguin la comissionada d’Immigració, Interculturalitat i Diversitat de l’Ajuntament de Barcelona, Lola López; i el director del Departament Interculturalitat i Cohesió Social de la Fundació Bancària «la Caixa», Francesc Ventura. A més a més, el filòsof i escriptor Jordi Pigem realitzarà una breu conferència sobre el llegat de Raimon Panikkar i el grup BCN World Music Project interpretarà cançons originàries de diverses cultures.

Per aquest acte cal inscripció prèvia a: https://goo.gl/zMBvnD

A partir de les 10 h i fins a la mitjanit les comunitats religioses i entitats realitzaran les seves activitats. “La Nit de les Religions és una oportunitat real per a practicar el diàleg entre religions i conviccions i construir plegats una ciutadania plural i cohesionada”, assegura el director de l’AUDIR, Francesc Torradeflot. “Normalitzar la presencia del pluralisme religiós present a la nostra ciutat i obrir els centres de culte a la ciutadania perquè aquesta realitat sigui coneguda és un objectiu de l’Ajuntament”, afegeix Lola López, comissionada d’Immigració, Interculturalitat i Diversitat de l’Ajuntament de Barcelona.

L’AUDIR és una organització catalana multireligiosa i multiconviccional que va néixer fa 18 anys a Barcelona, i que a més de defensar la llibertat religiosa, pretén afavorir el diàleg i la cultura de pau entre les diferents religions i conviccions presents a Catalunya. A finals de la dècada dels 90, el diàleg interreligiós era un àmbit pràcticament desconegut i l’AUDIR fou pionera en aquest camp. «En tot aquest temps, el diàleg interreligiós s’ha consolidat, tot i que li queda molt camí per recórrer en els barris i ciutats de Catalunya, on hi ha una pluralitat creixent», explica Torradeflot.

L’AUDIR va néixer per «informar, formar, prevenir i transformar estereotips i prejudicis, i ajudar a la descoberta de l’altre”, explica Torradeflot, i ‘La Nit de les Religions’ pretén ser una posada en pràctica de tots aquests objectius. L’Ajuntament de Barcelona es compromet amb la protecció i garantia dels drets humans i de ciutadania, i fomenta una política de respecte als drets civils, a la diversitat i el diàleg entre cultures, eixos que fan possible que La Nit de les Religions sigui avui un referent a tot l’Estat. El Projecte d’Intervenció Comunitària Intercultural de l’Obra Social «la Caixa», entitat copatrocinadora de ‘La Nit de les Religions’, ha ofert un protocol per replicar-la a diferents municipis de l’Estat que hi estiguin interessats.

LA NIT DE LES RELIGIONS. TERCERA EDICIÓ

ACTE INAUGURAL

Lloc: Sala de Martí l’Humà (Plaça del Rei, 1. Barcelona)

Dissabte 15 de setembre

Hora: 12.00 hores

Cal inscripció prèvia a: https://goo.gl/zMBvnD

 

JORNADA DE PORTES OBERTES

DISSABTE 15 DE SETEMBRE. ENTRE LES 10 HORES I MITJANIT.

El programa complet amb totes les activitats i adreces el trobareu a: https://audir.org/lanitdelesreligions

Per a més informació i entrevistes:

Sergio Arévalo, coordinador de ‘La Nit de les Religions’:  s.arevalo@audir.org / 644265955