Home Sida Reflexió Didi Mohanambal

Reflexió Didi Mohanambal

Didi Mohanambal
Doctora de medicina ayur-vèdica, llicenciada en medicina

VIURE SEMPRE AMB UN SOMRIURE

Quina lectura de l’experiència del sofriment en general fa la seva tradició religiosa?

L’hinduisme és una manera de viure, no una religió. Creiem en el karma, en la relació de totes les coses que fem en aquesta vida amb altres vides anteriors. Creiem en la reencarnació i en la llei que tot el que haguem fet en altres vides ho paguem en la vida actual. Totes les nostres formes de ser es relacionen en el cercle de la vida i la mort, el bé i el mal. Si practiquem el bé i la llei del karma, si fem bones obres o dharma, tot afirmant la realitat en la vida, tindrem un bon destí. Creiem en el sofriment com a conseqüència d’accions passades en una altra vida i ho acceptem com un regal de Déu per aprendre una lliçó a través d’aquest sofriment. També creiem en la felicitat, molt més que en la tristesa.

Creu que des de la pregària i la meditació es pot contribuir a la lluita contra la sida?

Creiem en Bhakti Ioga, oració o pregària a Déu. Meditem i li demanem al gran Déu que ens guiï i ens ensenyi el bon camí. Li demanem que estigui entre nosaltres per protegir-nos i mostrar-nos les coses que no ens surten bé. Així podem rectificar i ser persones millors.

Aquestes pregàries, meditacions i mantres ajuden el pacient a aconseguir tranquil·litat. Això ajuda molt els pacients que pateixen per culpa de la sida. Molts dels meus pacients senten un gran canvi amb les meditacions i les pregàries. Ells estan disposats a lluitar i a transformar-se en el procés de curació. Troben el perdó i irradien amor cap a ells mateixos i cap a la gent que els envolta. Valoren molt la vida i tot el que els ofereix i donen gràcies cada dia, i això els ajuda molt.

Què els diria a una persona afectada pel VIH i als seus amics i familiars?

He tractat personalment pacients de la meva ciutat que tenen sida i les seves famílies han participat en el procés de curació. De vegades això és difícil per als familiars, però ajuden molt el pacient i aprenen a acceptar junts la realitat.


Per vostè i la seva tradició, quin sentit té la mort?

En l’hinduisme no hi ha mort. Creiem en la reencarnació i, per nosaltres, és una forma de transformació. Estem en aquest planeta per una raó i, quan completem la nostra tasca o el nostre cicle, ens movem cap a una altra dimensió per realitzar el procés d’evolució. És a dir que no hi ha mort, sinó continuació de la nostra vida, i aquest ensenyament i tradició ens ajuda a respectar la vida i a fer el que és millor per a tots, i així a preparar-nos per anar a una altra dimensió. Creiem que l’ànima sobreviu en les barreres de l’espai i el temps.

Mentre duren el sofriment i el dolor estem segurs de la nostra creença en Déu, que ens vigila constantment i s’endú amb ell el sofriment i les preocupacions. Creiem que, quan tot s’acaba, en ell hi tenim la nostra llar, l’etern, amb la seva llum suprema, i allà hi trobarem tots els éssers estimats que ens esperen per rebre’ns amb els somriures sincers de sempre.

Creiem en aquesta veritat eterna i viurem eternament.

Leave a Reply