Home Grup de dones

Grup de dones

Loading

Grup de dones

 

 

 

Grup de Dones de l’Associació UNESCO per al Diàleg Interreligiós

El 2003, l’Associació UNESCO per al Diàleg Interreligiós va tenir la iniciativa de crear un grup de diàleg interreligiós de dones. Des de llavors, entre nou i dotze dones de tradicions religioses i espirituals diferents ens hem anat trobant un cop al mes per compartir la nostra manera de viure i celebrar l’espiritualitat. També hem mirat d’aprofitar l’espai que ens han ofert els Parlaments de les Religions i altres trobades interreligioses per fer participar altres persones del camí que anem fent.

Hi haurà qui es demani el per què d’un grup de diàleg interreligiós de dones. Bé, i per què no? A les dones ens agrada trobar-nos i estar plegades. Però, més enllà d’això, ens adonem que estem impregnades de les actituds que prevalen en les societats patriarcals (competència i dominació, per exemple). Trobar-nos i dialogar ens permet reconèixer en nosaltres mateixes, recuperar i revaloritzar un seguit de valors i d’actituds bàsicament femenines (tot i que, afortunadament, no exclusives de les dones) que ens permeten crear un teixit comú des de la diversitat. Estem parlant de creativitat, d´empatia, de capacitat d´escolta i de comprensió, d’obertura a les emocions, de la capacitat de no compartimentar les experiències que donen forma a les nostres vides.

Som conscients que, com a dones, ens trobem a baix i als marges de la majoria de les tradicions religioses i espirituals, i del moviment interreligiós. Aquesta situació de “minoria”, però, ens permet crear dinàmiques de diàleg que no serien possibles des d’una situació de poder. Ser “a baix” implica que participem des de la base, seiem en cercle, establim relacions horitzontals – no jeràrquiques. Trobar-nos “als marges” significa ser en un espai de frontera, d’oportunitat, de proximitat a qui és a l’altra banda, potser fins i tot de transgressió.

L’objectiu del grup no és tant explicar la pròpia tradició i conèixer les altres, sinó crear espais comuns en els que cadascú hi participa des del que és, des de la seva identitat. Entenem el diàleg com una experiència de trobada personal, no pas per arribar a acords ni consensos, sinó per arriscar-se a entrar en un procés de transformació mútua, de creixement compartit, de creació de sentit. El diàleg interreligiós no és una fórmula que calgui repetir sempre de la mateixa manera. Per això procurem no quedar-nos fixades en un model i explorem altres maneres de treballar i de compartir, dins i fora del grup, el que vivim.

Amb l’objectiu de recuperar i reclamar el patrimoni espiritual i religiós silenciat de les dones, posar-lo en valor i donar-li una nova visibilitat, i en línia amb la reflexió sobre la creativitat que es va portar a terme el 2012, el grup ha dedicat el seu treball durant el 2013 -des de les distintes tradicions religioses i espirituals presents al grup- diverses visions i propostes sobre la complexitat de la crisi actual, analitzades des de l’experiència personal de l’espiritual femenina, i veure les possibilitats de donar respostes adequades.

També s’han centrat en fer l’anàlisi crítica de les actituds i opcions personals de la vida quotidiana, per prendre consciència del “què i com” del propi viure, i, al mateix temps, explorar accions, vies de canvi i transformació que siguin coherents amb la saviesa de les diferents tradicions religioses i espirituals.

Per donar continuïtat a aquest treball, han escollit diversos dies internacionals com a propostes per a la meditació, de manera que durant la setmana en que s’escau un dia internacional determinat cadascú pugui orientar la seva meditació personal cap al tema a què aquell dia està dedicat.

Alguns dels dies escollits són: 8/III, Dia de les dones; 22/III, Dia mundial de l’aigua; 24/IV, Dia mundial de la conscienciació; 21 i 22 /V, Dia mundial de la diversitat cultural per al diàleg i el desenvolupament i Dia mundial de la diversitat biològica; 5/V, Dia mundial del medi ambient; 21/IX, Dia Internacional de la PAU; 17/X, Dia internacional per a l’eradicació de la pobresa.

En motiu de la celebració del desè aniversari de la creació del grup, els seus membres estan fent un recull de tots els materials que han anat generant al llarg d’aquests anys. Posteriorment valoraran l’ús que es pot donar a aquest material. També s’està pensant en organitzar algun tipus d’acte per a celebrar aquest aniversari, com podria ser el compartir el treball del grup amb altres persones i agrair el camí recorregut. L’activitat celebrativa inicial fou la trobada/taller del dia 8 de juny en ocasió de la visita a Barcelona de la mestra budista nord-americana Karma Lekshe Tsomo, fundadora del moviment Sakyadhita (Associació Internacional de Dones Budistes).

Aquest és un grup molt cohesionat i amb bons lligams d’amistat. Es reuneixen mensualment a la seu de Brahma Kumaris i fan una trobada trimestral de tota una jornada de convivència.

CatalanEnglishSpanish