Home Últimes Notícies DECLARACIÓ DE L’AUDIR SOBRE ELS FETS ESDEVINGUTS RECENTMENT A CATALUNYA

DECLARACIÓ DE L’AUDIR SOBRE ELS FETS ESDEVINGUTS RECENTMENT A CATALUNYA

DECLARACIÓ DE L’AUDIR SOBRE ELS FETS ESDEVINGUTS RECENTMENT A CATALUNYA

DECLARACIÓ DE L’ASSOCIACIÓ UNESCO PER AL DIÀLEG INTERRELIGIÓS (AUDIR)

SOBRE ELS FETS ESDEVINGUTS RECENTMENT A CATALUNYA

Davant de les actuacions de l’Estat sobre diferents departaments del govern català i sobre organitzacions i empreses, i davant de la proliferació a Catalunya de forces de seguretat de l’Estat, l’Associació UNESCO per al Diàleg Interreligiós (AUDIR) manifesta:

  1. El dolor que ens causa la indignació i el malestar que aquests fets han provocat a una part considerable de la ciutadania.
  2. L’experiència i trajectòria de la nostra organització ens ha mostrat clarament que no hi ha convivència i cohesió sense diàleg i que no hi ha diàleg possible sense garantir la llibertat ni l’equitat, que hauria de comportar sempre i arreu no només el respecte a les majories sinó també el respecte curós a la dignitat i drets de les minories. Les actituds de sotmetre l’altre només porten, tard o d’hora, al conflicte i alimenten un ego col·lectiu perillós que pot derivar fàcilment en totalitarisme, com ens ha demostrat lamentablement massa vegades la història humana.
  3. El diàleg no és una paraula que s’hagi de fer servir com a arma per atiar els conflictes, sinó que és una realitat que construïm entre tots i totes i que s’expressa en el reconeixement, la valoració i, fins i tot, l’estima de l’alteritat. El diàleg s’edifica des de la qualitat humana profunda que s’expressa en l’interès per la vida, la comunicació plena i confiada -lliure de falsedat i hipocresia- i el servei a tots, especialment als més necessitats.
  4. És fonamental cercar i facilitar una relació que es basi en l’honestedat, la transparència i la qualitat humana. Les tradicions religioses i espirituals i conviccions no religioses vinculades a AUDIR, malgrat que som conscients que en el passat s’han comès errors remarcables sovint degut a la instrumentalització del fet religiós per part de sistemes de poder autoritaris, es comprometen sincerament a posar els seus millors recursos ètics i espirituals al servei de la qualitat humana i de la reconciliació i la convivència de les societats.
  5. Considerem els fets esdevinguts com l’expressió de fracàs del diàleg i una actuació desproporcionada, de dubtosa legalitat, davant de la qual declarem:
  • El nostre suport i respecte a les institucions catalanes
  • El nostre desig i compromís de viure en un país en què es respectin els drets civils en la seva integritat i en el que tots treballem plegats per al diàleg sense exclusions, coaccions ni actituds de superioritat o submissió davant de l’alteritat
  • El nostre compromís ferm amb la democràcia i el dret a decidir dels pobles
  • La nostra petició al govern de l’Estat espanyol que reconsideri i rectifiqui la seva actuació.

AUDIR

Barcelona, 21 de setembre de 2017