Consell Evangèlic de Catalunya

Quina és la lectura que de l’experiència del sofriment en general fa la seva tradició religiosa?

De sofriment, patiment, dolor o pena tots n’hem experimentat, ja sigui en l’aspecte físic —per malaltia, accident o violències en la família—, ja sigui en l’aspecte emotiu —com patir una pèrdua per mort, abandonament o divorci—, o bé dolor degut al creixement i l’acceptació de pèrdues, com un projecte de vida. De vegades el dolor se sent en un sol àmbit, però habitualment no podem prescindir de cap dimensió de la nostra personalitat.

La intensitat del sofriment variarà des d’un dolor fort i passatger que no deixarà rastre, fins a un d’intens i durador que es pot apropiar de la persona en la seva totalitat: desorganitza l’estructura psíquica, amenaça l’equilibri i la integració de la psique amb el cos, ens tanca als altres, afecta la nostra vida laboral i social, bloqueja els nostres projectes i els nostres desigs, dóna un color especial a les nostres emocions i afectes, influeix en el nostre raonament, complica la nostra activitat de pensar i té conseqüències importants en la nostra vida espiritual, fins arribar, de vegades, a posar en crisi la nostra fe.

El dolor és una experiència humana que no sempre s’ha d’evitar, hi ha un sofriment extrem i un sofriment que madura, un dolor que ens tortura i ens destrueix i un dolor que ens posa en guàrdia i ens avisa.

Un protestant de tradició anglicana, John Stott, ha dit que “el fet del sofriment constitueix el desafiament individual més gran a la fe cristiana”.

És cert que no hi ha un obstacle major per a la fe que el de la realitat del mal i del sofriment en el món. Per al creient, la major prova de fe que existeix és admetre que el Déu que l’estima permet que sofreixi, de vegades de manera intolerable.

No és antinatural, si ens basem en les Escriptures, sentir dolor, ni és poc espiritual expressar-ho; quan el dolor “ens colpeja” ens cal reflexionar de seguida sobre el caràcter de Déu i les promeses que Ell fa a aquells que passen una prova. Així, Josep retreu als seus germans el mal que han fet, al mateix temps que dóna gràcies a Déu pels beneficis rebuts: el sofriment, en certa manera, deixa de ser sofriment en el moment que troba un sentit, com pot ser el sacrifici.

En el sofriment, un cristià pot arribar a obtenir les promeses fetes per Déu, com ara la misericòrdia, la fidelitat, el seu amor en circumstàncies doloroses. Pel sofriment un cristià es converteix en testimoni del sofriment de Déu i rep l’amor i el suport d’altres cristians. En el sofriment, les virtuts pietoses són volgudes com a defenses per alliberar-nos del pecat o de la malaltia i per ser dependents de Déu.

Amelia Silva García
Psiquiatra protestant

Creu que des de l’oració i la meditació es pot contribuir a la lluita contra la sida?

L´oració és una expressió profunda que surt de l´acceptació i la meditació de la Paraula de Déu. És imprescindible per poder mantenir viva i fresca la realitat de Déu. Pregar és relacionar-se amb humilitat amb Déu, el creador de la vida, de la creació i de totes les coses. És acceptar la seva sobirania i voler pensar i viure de la manera que Ell ho fa. Durant la pregària és necessari que siguem transformats, que els nostres esquemes puguin ser canviats. L´oració ens porta a identificar-nos amb Déu, a conèixer la veritat amb majúscules. Definitivament ens fa lliures.

Joan Pasquina
Director d’una casa d’acollida de malalts de sida

Què els diria a una persona afectada pel VIH i als seus amics i familiars?

Senzillament li presentaríem una persona que està per sobre de tot això, lliure de prejudicis socials, interessat a conèixer-lo, algú que el tractarà amb amor, que el dignificarà i en farà un ésser humà valuós i amb futur. Algú que li obrirà els ulls i farà que hi vegi més enllà de la seva realitat, algú que li pot treure les pors, la culpabilitat, l´angoixa i que li pot donar llibertat, pau i goig fins i tot en la seva situació. Aquesta persona és Jesús i això és el que va fer mentre vivia físicament a la terra i això és el que continua fent avui dia a través dels seus deixebles.

És clar que hem d´estar disposats a estar sotmesos al seu Esperit, a la seva manera de pensar i de veure les persones i la situació que cadascuna viu. Jesucrist ha de poder utilitzar les nostres vides d´una manera integral, tot el que som i tenim.

Una persona amb sida, com qualsevol altra, valora el fet de sentir-se estimada, acompanyada, ajudada; de sentir-se com una persona normal.

Ha de saber que Jesús va morir per ella, perquè pugui gaudir d´una nova vida amb tot el que això representa també quant a les seves decisions i manera de pensar. A través de la Paraula de Déu aquestes persones podran rebre el missatge de Déu, que és el mateix per a tothom. Per Déu la sida no és cap motiu de discriminació, al contrari: ell vol que aquestes persones sàpiguen que no estan soles i que Déu les accepta plenament i poden formar part de la seva gran família.

Per a vostè i la seva tradició, quin significat té la mort?

Si la vida, en el pensament bíblic, significa comunió amb Déu i amb tota la seva creació, la mort significa la separació de Déu i de tota aquella creació en què l’ésser humà ha viscut.

En la Bíblia no existeix oposició —ni tan sols distinció— entre la vida espiritual i la vida física, i, per això, s’utilitza la mateixa paraula “mort” per designar la nostra separació moral de Déu pel pecat i la nostra mort fisiològica. Entre molts passatges, destaca els text de sant Pau als Colossencs: “Vosaltres éreu morts per culpa dels vostres pecats (…) però ara Déu us ha donat la vida juntament amb Crist” (Colossencs 2, 13). Per als escriptors bíblics, per tant, es pot estar mort tot i gaudir d’una vida física i psíquica exuberant. Tots podem veure homes i dones pletòrics, fins i tot de temperament, però ens adonem que realment no tenen vida.

Malgrat tot, seria un error creure que la mort és només espiritual. Tant com de la mort espiritual, a la Bíblia es parla de la mort física, d’aquesta mort tan concreta contra la qual es lluita cada dia quan arriba la malaltia, d’aquesta mort que ens fa tanta por. La Bíblia no menysprea —ni molt menys— la mort física, com feien els estoics de l’antiguitat o com fan alguns orientals avui dia. La mort és descrita a la Bíblia amb un realisme impressionant en què l’angoixa de l’ésser humà es manifesta amb terror, por, desesperació i dolor. Però la Bíblia mateixa ens mostra el crit de triomf gràcies a la fe. Sant Pau també ens diu : “Per mi viure és Crist i morir és un guany”.

Aquesta fe, per més viva que sigui, no evita l’angoixa de la mort, perquè la Bíblia és infinitament humana: comprèn, comparteix i mai no condemna la por natural de la vida davant de la mort. La Bíblia anomena la mort el “reialme del terror” (Job 18, 14), la considera el gran enemic, tan gran que serà “el darrer enemic destituït” (1 Corintis 15, 26). No hi ha cap ésser humà que no tingui por de la mort. I, com diu Pascal, “l’home s’esforça constantment per distreure aquesta por tota la vida”.

El pensament de la mort porta el creient a respectar els misteris de Déu més que no pas a voler explicar-los. La doctrina cristiana no ens presenta la mort com el final d’un procés normal, sinó més aviat com el resultat d’un estat de coses trastornat des del seu origen en aquest món perfecte creat per Déu.

La mort no ha de ser considerada només com un fet natural, sinó també com un esdeveniment històric que posa de manifest la constitució existencial de l’ésser humà com a pecador. La mort de Jesús i la seva resurrecció apareixen en el Nou Testament en connexió directa amb la nostra mort i la vida futura. L’expressió “Crist morí pels nostres pecats” (1 Corintis 15, 3), pensament present al llarg de tot el Nou Testament, serà per al creient la força i l’esperança que li permetin afrontar la mort, en saber que la mort no és sinó el pas d’una vida a una altra. Una nova vida en presència de Déu on, com diu el llibre de l’Apocalipsi, “eixugarà totes les llàgrimes dels seus ulls, i no existirà més la mort, ni dol, ni crits, ni sofriment…” (Apocalipsi 21, 4).

Josep Lluís Suàrez
Pastor protestant

Share

Reflexió Consell Evangèlic

Discussion

Leave A Reply

Translate »
200-125 exam 200-125 exam 200-125 dumps 200-125 dumps 200-125 ccna 200-125 ccna 200-125 ccna pdf 200-125 ccna pdf High Success Rate CompTIA 220-801 Information Peace On Store , Latest Upload Microsoft 70-463 Percent Accurate For Each Candidate , Free Cisco 400-201 Exam On Our Store , 100% Pass Guaranteed or Full Refund Microsoft 70-270 Pdf Download For Sale , Most Popular Cisco 300-070 Confidential Secure Is The Best Material , New Updated Microsoft 070-483 Braindump On Store , We Have Isaca CRISC Exam Collection Sale , Discount CompTIA LX0-103 Objective Dumps Latest Version PDF&VCE , Latest Release Salesforce ADM-201 Brain Dumps With 100% Pass Rate , 100% Pass Guaranteed or Full Refund RedHat EX200 Pdf With Low Price , Provide Discount Cisco 640-692 Dumps Popular Online Shop , Best Quality Microsoft 70-178 Percent Accurate On Sale , High Pass Rate Microsoft 70-332 Dumps Download Online Sale , 100% Real Oracle 1Z0-051 Questions Practice On Store , Free Download Real Microsoft 70-466 Cerfication Dumps Covers All Key Points , Offer Cisco 600-199 Real Exam Questions Answers Are Based On The Real Exam , Most Reliable RedHat EX300 It Exam Preparation Materials On Sale , To Pass Your Exam Microsoft 070-487 Braindump Pdf Is Your Best Choice , The Most Recommended Cisco 640-916 Comprehend For Sale , Most Important Microsoft 98-364 Questions Answers UP To 50% Off , Easily To Pass Cisco 810-403 Percent Success Pass Online Sale , Valid and updated Cisco 350-050 Test Notes 100% Pass With A High Score , We Provide Cisco 300-115 Percent Success Rate With Accurate Answers , Prepare for the Cisco 700-501 New Document With Accurate Answers , Best Quality Cisco 300-206 Hot Certification Test Covers All Key Points , Offer Cisco 640-911 The New Edition For Sale , Provide Latest Microsoft 70-346 Book Online , 100% Pass Guaranteed or Full Refund Cisco 352-001 Questions And Answers Is The Best Material , Provide New Lpi 102-400 Dumps Questions Pdf For Sale , Up To Date Polycom 1K0-001 High Pass Rate With 100% Pass Rate , Most Popular Microsoft 70-461 It Certifications Is What You Need To Take , Find Best Magento M70-101 Security Privacy Online Sale , Helpful Cloudera CCA-500 Pass Exam With High Quality , Latest Updated IBM C2010-657 Certifications Online Store , Help To Pass Cisco 642-999 The Most Recommended Is Your Best Choice , To Pass Your Exam Cisco 300-085 Questions Answers Are Based On The Real Exam , Real Microsoft MB2-708 Objective Exam With 100% Pass Rate , Find Best Isaca CISA Pass Dumps On Our Store , Latest Release Cisco 210-065 Comprehend Is Updated Daily , The Most Effective VMware VCP550 Pdf Download On Sale , Welcome To Buy Microsoft MB2-713 The Most Recommended With New Discount , Buy Best Cisco 400-101 Percent Success Pass Will Be More Popular , The Best Cisco 300-101 Questions Practice Is The Best Material , Latest Updated Oracle 1Z0-808 Popular Symantec For Each Candidate , Latest Updated CompTIA 220-801 Questions Answers Is What You Need To Take , 50% OFF Microsoft 70-488 Reliable Professional With 100% Pass Rate , Provide Latest Lpi 101-400 Practice Test For Download , Most Popular Microsoft 70-532 Pdf Certification With Low Price , Discount Cisco 350-080 Try To Download With High Quality , Provide Latest Microsoft MB2-708 Reliable Professional On Our Store , High Pass Rate CompTIA 220-901 Latest Version For All Candidates From All Over The World , 50% Discount Cisco 200-125 Answers Practice Online , Buy Discount Isaca CRISC Help You Pass UP To 50% Off , Buy Latest Oracle 1Z0-804 Everything For Certification Are The Best Materials , Sale Cisco 350-018 Percent Success Pass Is Your Best Choice , Best Quality Cisco 350-030 Confidential Secure Online , 50% Discount Microsoft MB5-705 Practice Exam Sample Online Store , Valid and updated Microsoft 070-410 Dumps Resources With Accurate Answers , Helpful Avaya 3002 Information Peace Online Store , Easily To Pass CompTIA LX0-103 Pass The Test On Our Store ,