Home Parlament de Chicago 1993

Parlament de Chicago 1993

 

Amb el propòsit de reviure el que va ser el Parlament de les Religions del Món de 1893, el 1993 es van reunir a Chicago més de set mil persones pertanyents una àmplia varietat de religions i comunitats espirituals.

Aquest esdeveniment va començar amb l’esforç original de budistes, hinduistes, seguidors de Zoroastre i de la Comunitat Bahá’í. Després, s’hi van adherir cristians de diverses denominacions i membres d’altres religions. L’enfocament del treball es va fer, principalment, sobre la recerca de solucions als problemes de la humanitat a través del diàleg i l’esforç conjunt.

Image

Malgrat l’assistència massiva de líders religiosos i espirituals, alguns grups no hi participaren per diverses raons, entre elles el context d’igualtat de tracte que es va donar a totes les religions i la participació indistinta de les religions tradicionals històriques junt als grups espirituals i practicants de manifestacions animistes. En la plenària inaugural el Dr. Robert Müller, Rector de la Universitat de la Pau de Costa Rica, va proposar la creació d’un Parlament similar equivalent a l’Organització de les Nacions Unides, deixant un precedent, perquè l’ONU considerés la guia ètica i espiritual de líders religiosos del món.

 Image

El Parlament de les Religions Mundials de 1993 va reunir persones d’un ampli espectre pertanyents a les comunitats religioses i espirituals del món. Al llarg del Parlament de 1993, tots els participants van ser desafiats a pensar de manera urgent, crítica i holísticament sobre el rol de la religió en la recerca de solucions creatives enfront els problemes més candents de la humanitat. El Parlament va oferir una declaració seriosa i provocativa dels principis ètics fonamentals compartits per les tradicions religioses i espirituals del món. Aquesta declaració va prendre la forma del document, Cap a una ètica global: Una declaració inicial, que va ser signada per més de 150 líders religiosos de tot el món que van participar en una assemblea prèvia al Parlament. Es va constatar una enorme diversitat cultural i religiosa entre els participants. Aquests incloïen persones que s’identificaven com a cristians, hinduïstes, musulmans, budistes, jueus, zoroastrians, jaïnistes, siks, bahaís, indigenistes, nadius americans, neo pagans, bramans, teòsofs i taoïstes.

 Image

El preàmbul del document rubricat per l’assemblea diu:

Nosaltres afirmem:

·  Som homes i dones que han abraçat els preceptes i pràctiques de les religions del món

· Afirmem que un conjunt de valors essencials comuns es troba en els ensenyaments de les religions, i que aquestes formen la base d’una ètica global.

· Afirmem que aquesta veritat ja és coneguda, però encara no és viscuda ni en el cor i en l’acció dels homes i dones.

· Afirmem que hi ha una irrevocable norma incondicional per a totes les àrees de la vida, per a les famílies i comunitats, per a les races, nacions i religions. Hi ha antigues guies per al comportament humà que es troben en els ensenyaments de les religions del món i que representen la condició per a un ordre mundial sostenible.

Nosaltres declarem:

· Som interdependents. Cadascun de nosaltres depèn del benestar del tot, i així, tenim respecte per la comunitat d’éssers vivents, pels pobles, els animals i plantes, i per la preservació de la Terra, l’aire, l’aigua i el sòl.

· Assumim la responsabilitat individual de tot el que fem. Totes les nostres decisions, accions i fracassos en l’actuar tenen conseqüències.

· Hem de tractar els altres com desitgem que ens tractin… Considerem la humanitat com la nostra família…

· La Terra no pot ser millorada a menys que la consciència dels individus canviï primer. Prometem incrementar la nostra consciència disciplinant la nostra ment a través de la meditació, l’oració o del pensament positiu. Sense risc i la bona disposició enfront el sacrifici no pot haver-hi un canvi fonamental en la nostra situació. Per tant, ens comprometem en aquesta ètica global, per entendre’ns mútuament i per al benefici social, per forjar la pau i per a trobar camins de vida naturalment amistosos.

Identifica quatre directives universals que ofeeixen una base per a l’ètica global

· No matar

· No robar

· No mentir

· No cometre immoralitats sexuals

Proposa quatre compromisos basats en aquests principis:

·  Compromís amb una cultura de no-violència i respecte per la vida.

·  Compromís amb una cultura de solidaritat i ordre econòmic just.

·  Compromís amb una cultura de tolerància i una vida de veracitat.

·  Compromís amb una cultura de drets equitatius i d’associació entre homes i dones.

Van signar

Bahais Hindús
Brahma Kumaris Jainistes
Budistes Jueus
Cristians Musulmans
Religions indígenes Neopagans
Sikhs Taoistes
Teosofistes Zoroastrians
Organitzacions Interreligioses  

 

El text de la declaració es pot descarregar aquí.