foto ftorra

En la historia del nostre país el fet religiós ha estat malauradament i sovint massa carregat de connotacions confessionals i ideològiques. La perspectiva nostra, com a Associació UNESCO per al diàleg Interreligiós, és una perspectiva basada en la laïcitat positiva, la de les creences “enteses en sentit ampli” i com a dimensió de la cultura, que és “patrimoni comú de tota la humanitat” (Declaració Universal de la UNESCO sobre la Diversitat Cultural, art. 1). El mandat de la UNESCO ens compromet en el cultiu de la cultura de la pau i en la defensa dels drets humans, especialment de la llibertat de pensament, consciència i religió de tots els ciutadans, que consagren els articles 18 de la Declaració Universal dels Drets Humans i del Pacte Internacional de Drets Civils i Polítics. La llibertat és fonamental i essencial per al diàleg entre religions i entre aquestes i les conviccions no religioses. No hi ha cultura de pau sense cultura del diàleg i del diàleg amb tothom –siguin persones amb creences religioses i espirituals o siguin persones amb conviccions no religioses- sense exclusió. La llibertat i el diàleg no són malauradament ni habituals ni fàcils, requereixen l’educació i  l’empatia i paciència que aquesta demanen. Aquest és el nostre compromís irrenunciable i decidit.

Des d’aquest marc treballem per la sensibilització i l’educació de la nostra societat, una societat democràtica, participativa, lliure, igualitària, justa i plural, ricament plural, d’acord amb els valors del pluralisme. L’educació no és asèptica. La nostra opció és que creiem que l’educació en el pluralisme ens farà més tolerants i farà possible la convivència i la cohesió social així com la creativitat i imaginació necessàries per abordar i viure amb sentit en una societat del coneixement cada cop més desenvolupada.

Per aquest motiu l’Associació UNESCO per al Diàleg Interreligiós ofereix una formació contínua a través de cursos, xerrades, seminaris, mòduls formatius a demanda (ad hoc). Tenim com a objectiu prioritari la formació. No es tracta només de sensibilitzar l’opinió pública, que també, sinó sobretot d’oferir eines per al coneixement, la gestió i la transformació d’una societat plural, democràtica i inspirada en els drets humans en la que la diversitat religiosa i cultural és una riquesa.

La formació que oferim va adreçada a professionals de la salut, de l’educació, del treball social, dels cossos de seguretat, de l’àmbit de la justícia, tant de l’àmbit privat com de les administracions públiques, i del món de l’empresa i del treball.

Oferim cursos monogràfics, o integrats en un marc més ample, sobre diversitat religiosa, diàleg interreligiós, mediació interreligiosa de conflictes i prevenció de la radicalització religiosa o conviccional. La nostra voluntat és conjuminar, relacionar, fer concordar, la reflexió teòrica internacional i la millor praxis local i internacional en una coherència que faci possible que el qui vol aprendre pugui accedir a eines i a procediments que li permetin l’accés regular i fluid a un coneixement dinàmic i creatiu així com tecnològicament actualitzat.

Tenim experiència acreditada, sigui a través de l’elaboració de cursos sencers o participant com a educadors, en cursos organitzats per universitats, centres culturals i/o d’estudis o administracions a Catalunya, a l’estat –sobretot a Madrid- i internacionalment (Bòsnia, Alemanya, etc.).

En tant que elaboradors i productors de materials educatius en els diferents àmbits temàtics que són objecte de les formacions, acostumem a oferir-los i utilitzar-los, d’una manera pedagògica, per a les nostres formacions, completant-los amb materials provinents dels millors experts internacionalment acreditats.

La majoria de la nostra oferta formativa s’adapta a les necessitats i demandes dels interessats sempre que es respectin els àmbits i l’orientació plural, multirreligiosa, interreligiosa i inspirada en els valors de la cultura del diàleg i de la pau i del respecte a la llibertat de pensament, consciència i religió així com de la tolerància, que promouen les Nacions Unides, i particularment la UNESCO.

L’associació dissenya i organitza activitats de coneixement de les tradicions religioses amb presència al nostre país i de formació en diàleg interreligiós: xerrades, taules rodones, cursos, jornades, etc. Sovint aquestes activitats sorgeixen en resposta a demandes precises de col·lectius o entitats interessades: comunitats o entitats religioses (esglésies, sinagogues, mesquites, moviments eclesials…), entitats laiques (associacions culturals, organitzacions sindicals, associacions de pares, ONG…), centres d’ensenyament (centres universitaris, instituts d’ensenyament secundari, programes de formació permanent…), organismes o centres públics (ajuntaments, centres cívics, biblioteques…), etc.

Alguns exemples dels cursos fets i que s’oferten:

  • Mediació interreligiosa
  • Diversitat religiosa i cohesió social
  • Diversitat religiosa i salut
  • Diversitat religiosa i música
  • Diversitat religiosa i empresa
  • Diversitat religiosa i diàleg interreligiós
  • Prevenció de radicalització
  • Generació i desactivació d’estereotips i prejudicis
  • El diàleg interreligiós: naturalesa, present i futur
  • Diàleg interreligiós com a mediació
  • Textos sagrats i mediació interreligiosa
  • Llibertat religiosa i diversitat
  • La diversitat religiosa i els transplantaments

Dades de contacte: secretaria@audir.org | tel. 934576980 | mòb. 629141284

FORMADORS

foto ftorra Francesc Torradeflot, Doctor en Teologia per la Facultat de Teologia de Catalunya, llicenciat en història de les religions per la Universitat Catòlica de Lovaina, llicenciat en filosofia per la Universitat Autònoma de Barcelona. Va ser copresident de programa del IV Parlament de les Religions del Món celebrat dins del Fòrum de les Cultures. És professor i investigador del Centre d’Estudis de les Tradicions Religioses (CETR). Actualment és secretari de l’Associació UNESCO per al Diàleg Interreligiós. Ha estat durant 15 anys cap del Departament de Diversitat i Diàleg Interreligiós d’Unescocat – Centre UNESCO de Catalunya. Ha estat assessor dels programes de gestió de la diversitat religiosa en una desena de municipis catalans. És coordinador de la Xarxa Catalana d’Entitats de Diàleg Interreligiós, que convoca el Parlament Català de les Religions, i de la Xarxa Internacional sobre Mediació i Religions en Zones Urbanes. Ha publicat diversos llibres i nombrosos articles sobre diàleg interreligiós, diversitat religiosa, teologia de les religions i drets humans i diversitat religiosa. Imparteix regularment cursos de diversitat religiosa i diàleg en centres d’estudis especialitzats i en universitats.
foto pclaret Pilar Claret i Nonell, Llicenciada en Filologia Hispànica per la Universitat de Barcelona, llicenciada en Ciències Religioses per l’Institut Superior de Ciències Religioses de Barcelona amb una tesina sobre el Bardo Thodol. És també Ajudant Tècnic Sanitari, amb l’especialitat de Fisioteràpia per la Facultat de Medicina de Barcelona. Té estudis musicals (piano) per l’Escola de Municipal de Música de Barcelona. Professora de batxillerat de llengua i literatura durant 23 anys, va ser directora del CEVRE de la Unió de Religiosos de Catalunya durant 9 anys. Ha estat coordinadora de programes d’AUDIR durant 6 anys. Actualment és vicepresidenta de l’Associació UNESCO per al Diàleg Interreligiós.
foto elheure Elisabeth Lheure va estudiar Dret Públic a la Universitat Paris V i Orléans (França) i un postgrau en Sciences-Politiques a Paris (preparation Cadre d’Orient). Col·labora des de 1999 amb l’Associació UNESCO per al Diàleg Interreligiós, en diferents projectes relacionats amb el diàleg interreligiòs (IV Parlament de les Religions del Món 2004 a Barcelona; coordinació del Grup Inicial d’AUDIR i del grup de diàleg de dones de Badalona; programa «Diàleg Ciutadà entre Creences i Conviccions” a Badalona; coordinació de diferents grups de diàleg en diversos centres penitenciaris de Catalunya; etc.; exposicions sobre la diversitat religiosa; cicle “rutes espirituals”; edició catalana i castellana del calendari interreligiós; i publicacions de la Caixa sobre diversitat religiosa i salut). Actualment representa a AUDIR en la IRU (Iniciatives de les Religions Unides) i és la secretària del comitè executiu de l’IRU-Europa i membre del Consell Global de la IRU Internacional en representació d’AUDIR. Elisabeth-Attar Lheure és també coordinadora de l’Assemblea Espiritual Bahá’í de Barcelona.
foto mperez Manuel Pérez Browne, director de «Dialogal», revista en paper i en català especialitzada en diversitat religiosa i de la seva versió digital i en espanyol, «Dialogales», ambdues projectes de l’Associació UNESCO per al Diàleg Interreligiós. És llicenciat en Periodisme, màster en Història de les Religioses i està cursant el grau en Filosofia. Ha treballat al Centre UNESCO de Catalunya, on va coordinar un programa de mediació entre ciutadans de diferents cultures i religioses per als ajuntaments de Badalona i Blanes. També ha col·laborat amb el Centre Interreligiós de Nova York. Es dedica a la docència.
foto atarroc Alba Tarroc, (Barcelona, 1987) va estudiar Sociologia a la Universitat Autònoma de Barcelona i actualment cursa un Màster en Intervencions Socials i Educatives a la facultat de Pedagogia de la UB. Dintre de l’àmbit de la sociologia s’ha especialitzat en Sociologia de la Religió, realitzant diversos cursos i col·laborant amb diverses entitats que treballen pel diàleg interreligiós i la formació en diversitat religiosa: Religions for Peace (Secció Italiana), l’ Associació Unesco pel Diàleg Interreligiós i la Fundació Migra Studium. Actualment és educadora al projecte Espai Interreligiós de la Fundació Migra Studium i col·labora en tasques de recerca amb l’Associació Unesco pel Diàleg Interreligiós.

Altres formadors

Col·laboren amb nosaltres puntualment professors externs membres de l’AUDIR o vinculats amb l’Associació com ara Cristina Monteys, Silvia Cedó, Quim Cervera, Jordi Puig, Mustapha Aoulad, Said Karam, Francesco Conte o Marga García entre d’altres. En determinades ocasions col·laborem amb la Direcció General d’Afers Religiosos i convidem als seus tècnics qualificats (Joan Gómez, Agustí Iglesias i Anna Massallè) als nostres cursos.

Leave a Reply