En la historia del nostre país el fet religiós ha estat malauradament i sovint massa carregat de connotacions confessionals i ideològiques. La perspectiva nostra, com a Associació UNESCO per al diàleg Interreligiós que és membre de la FCACU (Federació Catalana d’Associacions i Clubs UNESCO), és una perspectiva basada en la laïcitat positiva, la de les creences “enteses en sentit ampli” i com a dimensió de la cultura, que és “patrimoni comú de tota la humanitat” (Declaració Universal de la UNESCO sobre la Diversitat Cultural, art. 1). El mandat de la UNESCO ens compromet en el cultiu de la cultura de la pau i en la defensa dels drets humans, especialment de la llibertat de pensament, consciència i religió de tots els ciutadans, que consagren els articles 18 de la Declaració Universal dels Drets Humans i del Pacte Internacional de Drets Civils i Polítics. La llibertat és fonamental i essencial per al diàleg entre religions i entre aquestes i les conviccions no religioses. No hi ha cultura de pau sense cultura del diàleg i del diàleg amb tothom –siguin persones amb creences religioses i espirituals o siguin persones amb conviccions no religioses- sense exclusió. La llibertat i el diàleg no són malauradament ni habituals ni fàcils, requereixen l’educació i  l’empatia i paciència que aquesta demanen. Aquest és el nostre compromís irrenunciable i decidit.

Des d’aquest marc treballem per la sensibilització i l’educació de la nostra societat, una societat democràtica, participativa, lliure, igualitària, justa i plural, ricament plural, d’acord amb els valors del pluralisme. L’educació no és asèptica. La nostra opció és que creiem que l’educació en el pluralisme ens farà més tolerants i farà possible la convivència i la cohesió social així com la creativitat i imaginació necessàries per abordar i viure amb sentit en una societat del coneixement cada cop més desenvolupada. Veure els nostres formadors.

Per aquest motiu l’Associació UNESCO per al Diàleg Interreligiós ofereix una formació contínua a través de cursos, xerrades, seminaris, mòduls formatius a demanda (ad hoc). Tenim com a objectiu prioritari la formació. No es tracta només de sensibilitzar l’opinió pública, que també, sinó sobretot d’oferir eines per al coneixement, la gestió i la transformació d’una societat plural, democràtica i inspirada en els drets humans en la que la diversitat religiosa i cultural és una riquesa.

La formació que oferim va adreçada a professionals de la salut, de l’educació, del treball social, dels cossos de seguretat, de l’àmbit de la justícia, tant de l’àmbit privat com de les administracions públiques, i del món de l’empresa i del treball.

Oferim cursos monogràfics, o integrats en un marc més ample, sobre diversitat religiosa, diàleg interreligiós, mediació interreligiosa de conflictes i prevenció de la radicalització religiosa o conviccional. La nostra voluntat és conjuminar, relacionar, fer concordar, la reflexió teòrica internacional i la millor praxis local i internacional en una coherència que faci possible que el qui vol aprendre pugui accedir a eines i a procediments que li permetin l’accés regular i fluid a un coneixement dinàmic i creatiu així com tecnològicament actualitzat.

Tenim experiència acreditada, sigui a través de l’elaboració de cursos sencers o participant com a educadors, en cursos organitzats per universitats, centres culturals i/o d’estudis o administracions a Catalunya, a l’estat –sobretot a Madrid- i internacionalment (Bòsnia, Alemanya, etc.).

En tant que elaboradors i productors de materials educatius en els diferents àmbits temàtics que són objecte de les formacions, acostumem a oferir-los i utilitzar-los, d’una manera pedagògica, per a les nostres formacions, completant-los amb materials provinents dels millors experts internacionalment acreditats.

La majoria de la nostra oferta formativa s’adapta a les necessitats i demandes dels interessats sempre que es respectin els àmbits i l’orientació plural, multirreligiosa, interreligiosa i inspirada en els valors de la cultura del diàleg i de la pau i del respecte a la llibertat de pensament, consciència i religió així com de la tolerància, que promouen les Nacions Unides, i particularment la UNESCO.

L’associació dissenya i organitza activitats de coneixement de les tradicions religioses amb presència al nostre país i de formació en diàleg interreligiós: xerrades, taules rodones, cursos, jornades, etc. Sovint aquestes activitats sorgeixen en resposta a demandes precises de col·lectius o entitats interessades: comunitats o entitats religioses (esglésies, sinagogues, mesquites, moviments eclesials...), entitats laiques (associacions culturals, organitzacions sindicals, associacions de pares, ONG...), centres d’ensenyament (centres universitaris, instituts d’ensenyament secundari, programes de formació permanent...), organismes o centres públics (ajuntaments, centres cívics, biblioteques...), etc.

Alguns exemples dels cursos fets i que s’oferten:

 • Mediació interreligiosa
 • Diversitat religiosa i cohesió social
 • Diversitat religiosa i salut
 • Diversitat religiosa i música
 • Diversitat religiosa i empresa
 • Diversitat religiosa i diàleg interreligiós
 • Prevenció de radicalització
 • Generació i desactivació d’estereotips i prejudicis
 • El diàleg interreligiós: naturalesa, present i futur
 • Diàleg interreligiós com a mediació
 • Textos sagrats i mediació interreligiosa
 • Llibertat religiosa i diversitat
 • La diversitat religiosa i els transplantaments

Dades de contacte:  secretaria@audir.org | tel. 934576980 | mòb. 629141284

 

 

Translate »